^ Fel
facebook

„Ébresztő! Kopogtat a jövőd!”

Integrált térségi program a gyerekek és családjaik felzárkózási esélyeinek növelésére

Önkéntesség és közösségi szolgálat

Az ÖNKÉNTESSÉG elterjesztése, az önkéntes hálózat előkészítése térségünkben fokozatosan átcsúszott a kötelezően teljesítendő KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT területére, ugyanis erre van igény. Intézményünket azzal a céllal keresték meg szülők és gyerekek egyaránt, hogy legyünk segítségükre a közösségi szolgálat teljesítésével kapcsolatban.

Fogadó intézményként a Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulásnak több lehetőség van a tarsolyában: értékes feladatkörök közül választhatnak a diákok. A serdülőkorra alapozott tevékenység, a kortárssegítés, az irodai munka, az ifjúsági klubokban, a settlement házakban és a Biztos Kezdet Gyerekházakban végezhető különböző tevékenységek közül választhatnak a tanulók.

Az iskolák is nagy örömmel fogadják segítségünket.

Az önkéntesek folyamatosan „szem előtt vannak”, azaz a koordinátor, a mentor, az iskolai felelős egyaránt kötetlen beszélgetés formájában „ellenőrzi” a diákokat. Így magukon érzik a felnőttek óvó tekintetét, de az adott feladatot önállóan végzik, felelősséget viselnek munkájukért, ami növeli az önbizalmukat, és megtanulják becsülni a munkát.

A tanulók mellé mentort jelölünk ki, aki közvetlenül felelős a közösségi szolgálatos munkájáért, ő ismeri az aktuális terhelhetőségét, esetlegesproblémáit. Figyelünk arra, hogy mindenkinek a legmegfelelőbb megoldást találjuk meg, és arra is, hogy bizalmi kapcsolat alakuljon ki a „szereplők” között, így egy elfogadó közegben, támogató atmoszférában a diákok munkához való hozzáállása, aktivitása, rugalmassága jó irányba befolyásolható.

A folyamatos támogatást és visszajelzést egyaránt szívesen fogadják az iskolák és a szülők.

Az Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ):a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység. A középiskolai nappali képzésben résztvevő és az érettségi vizsgát 2016. január1-jét követően megkezdő tanulók esetében az érettségi bizonyítvány kiállításának feltétele az 50 óra közösségi szolgálat igazolása.

Látogatottsági számláló

Ma 11

Tegnap 15

Héten 106

Hónapban 178

Összesen 19346