^ Fel
facebook

„Ébresztő! Kopogtat a jövőd!”

Integrált térségi program a gyerekek és családjaik felzárkózási esélyeinek növelésére

Élet a ház mögött

A Házi-Gazda program keretében a foglalkoztatási koordinátor és a  mezőgazdasági  szaktanácsadó hónapról hónapra szemmel követi és szaktanácsadással segíti a családokat a házi kertgazdálkodásban. Sok helyen  - nem meglepő módon - szemet gyönyörködtető, dicséretet érdemlő, gondozott kertekkel találkoznak, amelyeket sok gazda megirigyelhetne. A gyerekek a szakkörökön szerzett tapasztalatokat a házi kiskertjükben szüleikkel együtt ügyesen alkalmazzák. Mindenki számára örvendetes látni, miként telnek meg a kertek szebbnél szebb zöldségekkel és gyümölcsökkel.

Házi Gazda Program Üzemlátogatás

A Házi – Gazda Program egyik fontos eseménye a családi üzemlátogatás, amely programelem a gyerekeken keresztül vonja be családjaikat a projektbe.

Az üzemlátogatás a tanulók pályaválasztásában alapvető szerepet játszó tényező: itt tapasztalhatja meg a gyerek testközelből, hogy egy-egy jól, esetleg kevésbé jól csengő szakma művelése hogyan is fest a valóságban. Minden érzékszervre kiterjedő, átfogó élményben részesül a diák, amely alapján valamely irányban ténylegesen elmozdulhat, döntést hozhat jövőjére vonatkozóan.

Térségünkben nem csupán a munkanélküliség gond, hanem az is, hogy a munkáltatók nem mindig tudnak megfelelően képzett, illetve képezhető, teherbíró dolgozókat  bevonni a munkába. Ezért az általunk megkeresett vállalkozások kérték, hogy felnőttek is vegyenek részt a gyárlátogatáson, ők is tájékozódjanak, és másokat is tájékoztassanak az adott munkalehetőségekről.

Üzemlátogatásainknak jutalom jellege is van: a tapasztalat- és ismeretszerzésen kívül tulajdonképpen egy élvezetes kirándulást nyújtunk a projektünkbe bevont családoknak.

Öt település családjaival üzemlátogatást tettünk:

-       a Diehl Aircabin Hungary Kft. nyírbátori gyáregységében, ahol a repülőgépalkatrész-gyártás finom részleteivel ismerkedhettünk meg igényes előadás és bemutató keretében,

-       a Tranzit Food Kft. nyírgelsei víziszárnyas-feldolgozó egységében, ahol az üzem aprólékos működésének bemutatását színvonalas magyarázat kísérte.

Egy diák fogalmazását olvashatják „Üzemlátogatás Nyírgelsén” címmel, valamint fényképeket töltöttünk fel honlapunkra.

Üzemlátogatás Nyírgelsén

2014. november 17-én társaimmal és néhány szülővel a Tranzit Food víziszárnyas-feldolgozó üzemben voltunk gyárlátogatáson.

Autóbusszal érkeztünk a helyszínre, ahová elkísért minket Nóra néni és Illés Mihályné, Katika tanár néni is. Kedvesen fogadtak bennünket az üzem területén, majd a jelenléti ívek aláírása után védőruhába kellett öltöznünk. Elmondták a viselkedési szabályokat, és indulhattunk a gyár egyes területeire.

A látogatást a legtisztább rész megtekintésével kezdtük. A hűtőkamrákban csak rövid ideig tartózkodtunk, mert a mínusz 18 Celsius-fok mindenkinek túl hideg volt. Innen a csomagolórészlegre mentünk, ahol a feldolgozott húst a fagyasztáshoz előkészítik. Itt sem volt túl meleg! Majd abba a terembe is beengedtek bennünket, ahol a munka legnagyobb részét végzik. Itt a megtisztított kacsákat osztályozzák, és a súlya alapján a megfelelő asztalhoz kerülő állatokat előkészítik a bezacskózáshoz. Érdekes volt látni a futószalagról potyogó állatokat és az ügyes kezű dolgozókat, akik naponta több ezer állatot dolgoznak így fel. Szerencsére a kopasztó és bontó részleget nem mutatták meg nekünk.

Az üzemlátogatást nagyon élveztük, igen tanulságos volt.

A gyárat elhagyva Nyírbátorban megebédeltünk. A bőséges ebéd után sok új élménnyel gazdagodva tértünk haza Pócspetribe.

Vitéz Viktória

8. o

Képek az üzemlátogatással kapcsolatban itt láthatók:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100008928607167

Kulturális Nap, Nyíregyháza, Múzeumfalu

Nyírpilis Közösségi Ház beszámolója:

2014.10.30.-án 15 gyerek részvételével Kulturális Napot szerveztünk a nyíregyházi Múzeumfaluba. Két tematikus foglalkozást választottunk nekik, a bútorfestést és a gyergyamártást. Délelőtt 10 órától kezdődött a bútorfestés. A gyerekek kaptak egy négylábú kisszéket, amelyre sablonnal rajzolhattak mintát, majd azt kifesthették. Gyönyörű munkák születtek. A következő foglalkozás a gyertyamártás volt, amely szintén hosszadalmas folyamat volt. De megérte türelmesnek lenni, mert a gyerekek elkészíthették életük első kézzel készült gyertyáját. A napot egy rövid tájékoztató meghallgatásával zártuk. Természetesen úton hazafelé megálltunk egy kis " uzsonnára " a McDonald's-ba. :)

További fényképek megtalálhatóak Facebook oldalunkon az alábbi linkre kattintva.

 

Kirándulás a Luby Interaktív Kastélymúzeumba és Antik Rózsák Kertjébe

A Piricsei Közösségi Ház a kulturális nap keretében kirándulást szervezett Nagyarba, a Luby Interaktív Kastélymúzeumba és Antik Rózsák Kertjébe.
A kiránduláson 25 gyerek vett részt, akik ezáltal részesei lehettek egy irodalmi kvíznek, egy történelmi vetélkedőnek, megtekinthettek két kiállítást, játszhattak a Kastélyhoz tartozó játszótéren, valamint megcsodálhatták a Kastély udvarát díszítő rózsakertet is. A Kastélyban mindenki kapott egy finom ebédet és desszertet is. A gyerekek a nap végén kitöltöttek egy totót, ami az aznapi eseményeket, látottakat foglalta magába. A totót a Közösségi Ház dolgozói készítettek számukra azért, hogy visszajelzés érkezzen a kulturális napon szerzett ismereteikről.

További fényképek megtekinthetőek a Facebook csoportunkban az alábbi linkre kattintva.

Beszámoló Biztos kezdet ház átadóról

Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás TÁMOP-5.2.3 A-12/1-2012-0011 „Ébresztő! Kopogtat a jövőd!” program keretében 2014. március 29. szombaton Nyírmihálydiban a Kincsem Biztos Kezdet Gyerekházat, Nyírbélteken Szemünk fénye Biztos Kezdet Gyerekházat adott át ünnepélyes keretek között Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, a Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás elnöke és Pelczné Dr. Gáll Ildikó EP parlamenti képviselő Asszony.

Nyírmihálydiban Dr. Vincze István a község polgármestere köszöntötte a vendégeket, majd az Eszterlánc Óvoda – Micimackó csoportjának műsora tette színesebbé az ünnepséget. A megvalósuló programelemekről Insticzei Zoltán projektmenedzser tájékoztatatta a jelenlévőket, majd a Nyírmihálydi Asszonykórus műsora zárta az átadó ünnepséget.

Nyírbélteken Csik Mihály a község polgármestere köszöntötte a vendégeket, majd a Gyöngyszem óvoda Süni csoportjának műsora következett. A Gyerekesély programról
Borbásné Szabolcsi Edit szakmai vezető tájékoztatatta a jelenlévőket.

A projekt elsődleges célcsoportja a nyírbátori kistérségben élő gyermekek és fiatalok, valamint családjaik, különösen a szegénységben élők és a szegénységgel veszélyeztetett személyek alkotják. A projekt másodlagos célcsoportját a kistérségben működő, a gyermekekkel és családjaikkal foglalkozó intézmények, szolgáltatások vezetői és munkatársai, nonprofit szervezetek alkotják.

 

Reméljük, hogy a biztos kezdet gyerekházak megvalósításával sikerül a községben élő családok helyzetének, esélyeinek javításához hozzájárulni.

 

Az eseményről készült képeket a galériában tekinthetők meg!

Nyírmihálydi fényképtár

Nyírbéltek fényképtár

Visszajelzés

Vass Petra és Várnagy Petra Kislétáról küldték el nekünk az általuk készített fogalmazást a 2013. június 24. és 2013. június 30. között megrendezett Pályaválasztási táborról.

Az írás elolvasható itt: Fogalmazás

Sport és Szabadidő a Nyírbátori Kistérségben

A Sport és Szabadidő a Nyírbátori Kistérségben tevékenység csoportban valósul meg több településen a délutáni sportfoglalkozási lehetőségek bővítése programelem. Ennek keretében Nyírbogáton és Nyírgyulajban indítottuk el a Judo oktatását képzett szakemberek segítségével. A képességfejlesztés első eredményei a napokban jelentkeztek a bevont gyermekek Miskolcon vettek részt a Diákolimpia regionális döntőjében, valamint a kisebbek a Mikulás kupán mérték fel képességeiket. Sokuknak életük első versenye és első sikerei kapcsolódnak a Gyerekesély Programhoz. 
A GYEP -es sportkörökből kikerült, versenyző gyermekek: Szente Ágnes , Szente Emese, Diczkó Veronika, Mátyus Levente,  Szente Emese, Zékány Attila, Csordás Zsolt, Mocsár Gréta, Balog Bence, Pekács Kitti, Virág Vendel, Tóth Balázs, Tóth Gábor
 
 
Kapcsolódó cikkek: 

http://www.szon.hu/remeklo-szabolcsiak-a-miskolci-versenyen/2471628

Látogatottsági számláló

Ma 9

Tegnap 19

Héten 44

Hónapban 44

Összesen 18555